Cod proiect

 

Responsabil

Dr. Toader Victorin

Analiza ionizării aerului și radonului în corelație cu seismicitatea locală și variația stresului tectonic. Potențiale influente asupra sistemelor vii

Obiective/Rezultate obtinute

Valoare faza (RON)

 

 

Analiza ionizării aerului și radonului în corelație cu seismicitatea locală și variația stresului tectonic. Potențiale influente asupra sistemelor vii

 

 

1.       Obiectivul proiectului:

Proiectul urmărește relația dintre ionizarea aerului si emisiile de  gaze (radon, CO2, CO) cu seismicitatea locala in funcție de structura geologica locala, factorii de mediu (date meteorologice, câmp electrostatic atmosferic, informații satelitare). De asemenea, un alt obiectiv este determinarea unei relații dintre ionizarea aerului, emisia de gaze cu comportamentul anormal al sistemelor vii. Extinderea rețelei de monitorizare include pe lângă monitorizarea ionizării aerului si a radonului determinarea concentrațiilor de CO2 – CO si instalarea de camere video cu microfon. Datele  achiziționate in timp real sunt transmise unei platforme web de informare, geobs.infp.ro. Investigațiile sunt multidisciplinare si urmăresc fenomenele care au loc în sistemul cuplat Litosferă-Atmosferă-Ionosferă,  relatia cu   seismicitatea regionala și structura geologică, în vederea creșterii rezilienței la cutremure.

 

2.         Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului: dezvoltarea unei rețele multidisciplinare care sa permită monitorizarea parametrilor ne seismici inclusiv ionizarea aerului si emisiile de gaze cu urmărirea reacțiilor sistemelor vii (păsări, câini, pești, furnici, etc) prin realizarea unui aplicații OEF (Operational Earthquake Forecasting).

 

3.       Obiectivul fazei:

Analiza relației dintre ionizarea aerului, emisia de radon cu extindere la CO2 – CO cu seismicitatea locala in funcție de particularitățile structurii geologice.

  

Citeste mai mult……

 

Termen predare:09.12.2020