Cod proiect

 

Responsabil

Dr. Marius Craiu

Obiective/Rezultate obtinute

Valoare faza (RON)

Dezvoltarea si implementarea in cadrul sistemului de achiziție si procesare a datelor in timp real a unor proceduri complexe de estimare a parametrilor sursei seismice prin inversia formelor de unda


 

Reducerea nivelului de detecție pentru cutremurele intermediare din zona Vrancea utilizând date înregistrate pe canale de viteza


1.      Obiectivul proiectului:

        Obiectivul acestui proiect este dezvoltarea unei metodologii noi in cadrul  Instututului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) pentru estimarea in timp cvasi- real a parametrilor sursei seismice, profitand de densitatea spatiala a Retelei Seismice in zonele active seismic si de gama completa de instrumente folosite.

 2.      Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului:

             Unul din rezultatele preconizate a fost dezvoltarea de instrumente care pot fi folosite in managementul dezastrelor provocate de cutremure in Romania. In particular, au fost dezvoltati algoritmi pentru determinarea rapida a parametrilor sursei seismice (localizarea in timp real a sursei, reprezentarea acesteia pe harta, determinarea magnitudinii din moment seismic si a parametrilor sursei seismice impreuna cu mecanismele focale asociate, folosind Reteaua Seismica Nationala).

 3.       Obiectivul fazei:

           -   Identificarea, dezvoltarea si descrierea metodologiei de estimare in timp real a momentului seismic scalar, a magnitudinii moment seismic si a frecventei de colt asociate evenimentelor seismice înregistrate de o rețea seismica echipata cu senzori de scurta perioada si banda larga.

              - Implementarea si testarea algoritmului de estimare a solutiilor planelor de falie pentru un set de cutremure semnificative, produse la adancimi intermediare si crustale produse pe teritoriul Romaniei, utilizand statiile retelei seismice nationale a INCDFP.

4.      Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:

 Testarea algoritmului de estimare a parametrilor sursei seismice impreuna cu solutiile planelor de falie pentru un set de cutremure semnificative, produse pe teritoriul Romaniei, utilizand Reteaua Seismica Nationala a INCDFP, constituie principalul obiectiv al acestui studiu. In acest moment aceasta metodologie este in totalitate implementata si functionala in cadrul sistemului de achizitie si procesare a datelor in timp real, Antelope 5.7.

Citeste mai mult……

Termen predare:12.06 2021