Cod proiect

 

Responsabil

Dr. Elena Florinela Manea

Investigatii neinvazive a structurii sedimentare la nivel regional

Obiective/Rezultate obtinute

Valoare faza (RON)

 

 

Investigatii neinvazive a structurii sedimentare la nivel regional

 

 

 

 

Obiectivul fazei:

Evaluarea hazardului seismic local reprezinta un pas important in cuantificarea variabilitatii miscarii seimice la un anumit amplasament si aduce un aport important la evaluarea riscului seismic pe teritoriul Romaniei. Investigatii specifice a miscarii seismice in functie de continutul de frecvente au fost facute utilizand inregistarile de zgomot ambiental la statiile localizate pe teritoriul Platformei Moesice. Frecventa de rezonanta a undelor seismice S (f0), a fost identificata si interpretata luand in considerare informatiile geologice disponibile pana la momentul actual la acel amplasament sau la scara regionala. Aceasta frecventa - f0 este un parametru foarte important in analiza interactiei dintre sol si structura construita , interactiune care trebuie estimata in vederea determinarii riscului seismic.

 Metodologia va urmari etapele:

a.     Selectia inregistrarilor la fiecare statie seismica utilizand metoda densitatii spectrale de putere (PSD)

b.    Determinarea raportului spectral dintre comonentele orizonale si verticala la fiecare statie seismica localizata pe teritoriul extra-Carpatic al Romaniei

c.     cartografierea frecventei fundamentale de rezonanta a undelor S pentru teritoriul extra-Carpatic

d.    interpretarea acesteia folosind informatiile geologice/geofizice existente

 Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:

1.      Calculul raportului spectal dintre componentele orizontale si verticala la fiecare stație seismica

2.      Evaluarea frecvenței de rezonanță la fiecare stație seismica

3.      cartografierea frecvenței de rezonanță de-a lungul Platformei Moesice si interpretarea acesteia folosind informațiile geofizice/geologice existente

Rezumatul fazei: (maxim 5 pagini)

 

Investigatii neinvazive a structurii sedimentare la nivel regional

 

Cutremurele mari generate în regiunea seismica Vrancea, situată la colțul sud-estic al Arcului Carpaților, sunt extrem de devastatoare pentru zonele extinse din aria extracarpatică, în special în Platforma Moesica și Orogenul Nord-Dobrogean. Această sursă se caracterizează printr-o concentrație mare de evenimente într-un volum bine definit la adâncimea intermediară (60 până la 180 km adâncime), unde se produc 2 - 3 cutremure cu magnitudine Mw> 7.0 în fiecare secol (Radulian et al., 2000).

Întrucât zona extracarpatică este una dintre cele mai populate zone din România și a suferit pagube semnificative în timpul cutremurelor trecute generate in zona Vrancea (Marmureanu et al., 2017; Constantin et al., 2011), este de mare interes explicarea și modelarea particularităților mișcării terenului din acest domeniu.

 

  

Citeste mai mult……

 

Termen predare:

11.10.2019